To, že alkohol na pracoviště nepatří, je dobře známé všem zaměstnancům. Nejde jen o porušení směrnic BOZP, ale také o snížení reakční doby, podceňování nebezpečí, únavu, lehkomyslné chování a neodůvodněnou euforii, která může zapříčinit pracovní úraz nebo poškození majetku firmy. Na rizika požití alkoholu či jiných návykových látek by měl být zaměstnanec upozorněný jak během vstupního školení, tak během školení BOZP, jak upozorňuje firma Extéria, poskytující poradenství na území ČR i SK, o které se dočtete v referencích a recenzích na internetu.
Kdy může zaměstnavatel požadovat zkoušku?
Zaměstnanec také nemůže požívat alkohol během pracovní doby, i když se nachází mimo pracoviště, a nesmí pod jeho vlivem vstupovat na pracoviště zaměstnavatele. Pokud existuje důvodné podezření, že zaměstnanec tato pravidla porušil, má zaměstnavatel či nadřízený pracovník právo požadovat dechovou nebo jinou zkoušku. Zaměstnavatel naopak nemůže provádět namátkové a bezdůvodné kontroly.
Pokud zaměstnanec dechovou zkoušku odmítne, předpokládá se, že je pod vlivem alkoholu. Výjimkou je odmítnutí ze zdravotních a jiných vážných důvodů, pak se přistupuje k lékařskému vyšetření a krevní nebo močové zkoušce. Výsledek jakékoliv zkoušky je nutné zanést do dokumentace BOZP.
Co zaměstnanci a zaměstnavateli hrozí?
V případě, že se prokáže, že zaměstnanec je pod vlivem alkoholu, hrozí mu pokuta nebo okamžité zrušení pracovního poměru, avšak pouze v případě, že došlo k hrubému porušení povinností zaměstnance. I zaměstnavatel může být pokutován, pokud na pracovišti nezajistí dodržování zákazu alkoholu.
Jaké jsou výjimky?
Na zákaz požívání alkoholu na pracovišti se vztahují celkem tři výjimky. První jsou zaměstnanci, u nichž je požívání alkoholu součástí náplně práce (someliér, degustátor, sládek apod.), druhou zaměstnanci, u kterých je požívání alkoholu obvykle spojené s plněním pracovních úkolů (např. při důležitých obchodních jednáních) a třetí zaměstnanci pracující v nepříznivých mikroklimatických podmínkách (horníci, skláři apod.), kteří mohou užívat nápoje s nízkým obsahem alkoholu.