Kakao a čokoláda mají dlouhou a fascinující historii. Záznamy z ekvádorských nálezů naznačují, že kakaovník byl konzumován lidmi již před 5 000 lety. Strom byl pravděpodobně domestikován v horním Amazonii a poté se rozšířil na sever. Před více než 3 000 lety ho hojně pěstovaly kultury Majů, Toltéků a Aztéků, kteří z bobů připravovali nápoj, někdy ho používali jako obřadní nápoj a bobule také používali jako měnu. Po své čtvrté výpravě v roce 1502 přivezl Kryštof Kolumbus kakaové bobule do Španělska a španělští dobyvatelé byli v Mexiku v roce 1519 seznámeni s čokoládovým nápojem Aztéků.

V Evropě byla původní směs příliš hořká na chuť a když byla představena na španělském dvoře, byla oslazena cukrem. Ačkoli Španělé tajemství nápoje xocoatl (čti – šokolatl) téměř 100 let střežili, v roce 1606 se dostal do Itálie a stal se oblíbeným ve Francii s manželstvím španělské princezny Marie Terezie s Ludvíkem XIV.
Kakaové zrnko je výsledkem sušení, fermentace a roztříštění bobů kakaovníku. Některé kakaové hobliny jsou pražené, zatímco jiné nejsou. Nepražené kakaové hobliny se nazývají surové kakaové hobliny.
Moderní kakaový prášek se objevil v roce 1828 v Holandsku, kdy chemik Coenraad Johannes Van Houten patentoval proces odstraňování většiny kakaového másla z mletých kakaových bobů a následného ošetření vzniklého prášku alkalickou látkou, jako je jedlá soda, aby se lépe mísil s vodou. Tento alkalický postup se nazývá „Dutching“ na počest svého původu, a výsledný tmavší a lehčí kakaový prášek se nazývá dutch cocoa. K výrobě „dutched“ kakaového prášku se čokoládový likér čerpá do obrovských hydraulických lisů, kde se z něj vytlačí asi polovina kakaového másla. K zbylé hmotě, která se nazývá „press cake“, se přidá jedlá soda. Ošetřená press cake se poté ochladí, rozemele a prosije na kakaový prášek. Kakaový prášek se pak balí a prodává v obchodech jako směs na horkou čokoládu nebo se prodává ve velkém pro použití jako příchuť mlékárnami, pekárnami a výrobci cukrovinek (dutching proces činí kakaový prášek mnohem užitečnějším jako příchuť pro jiné potraviny).

Čokoládové nápoje, kakaové nibsy a kakaový prášek jsou nyní neoddělitelnou součástí našich kuchyní a cukráren. Ať už je to horká čokoláda na dobrou noc, kakaové nibsy jako zdravá příchuť do vašich oblíbených receptů, nebo kakaový prášek jako klíčová složka v řadě dezertů, tyto produkty přinášejí chuť a vůni kakaa do našich životů.